Burenoverlast
Heeft u wel eens last van uw buren? Op deze pagina leest u wat burenoverlast is en hoe u er mee om kunt gaan.
Woonbedrijf Voorne aan Zee verhuurt woningen aan mensen met verschillende culturen en wensen op woongebied. De meeste buren kunnen goed met elkaar overweg, ondanks dat zij verschillende achtergronden en leefstijlen hebben. Soms gebeurt het helaas ook dat buren last van elkaar hebben.
Burenoverlast is overlast die langer duurt
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Dit betekent dat de buren ook wel eens last van u kunnen hebben. Het is pas burenoverlast als de overlast langere tijd duurt. Een aantal voorbeelden zijn:
- een radio die iedere avond te hard aan staat;
- als het altijd een rommeltje bij de buren is;
- als buren zich steeds ongepast gedragen.
Praten helpt
Burenoverlast is in de eerste plaats een probleem tussen u en uw buren. In veel gevallen kan burenoverlast snel opgelost worden door een gesprek aan te gaan met de buren. Weten zij wel dat u overlast ervaart, omdat u hun muziek zo goed kunt horen? Of dat u last heeft van hun kinderen?
Meestal komt u er samen wel uit en kunt u goede afspraken met elkaar maken om de overlast in de toekomst te voorkomen of te minderen.
Tips voor een goed gesprek zijn:
- Ga met uw buren praten op het moment dat u overlast ervaart.
- Bent u te boos, wacht dan met praten totdat u zich rustiger voelt.
- Vraag eerst of een gesprek uitkomt.
- Blijf rustig en toon respect voor uw buren.
- Geef zo precies mogelijk aan waarvan, waarom en wanneer u overlast ervaart.
- Hebben uw buren ook last van u? Vraag het ze.
- Probeer afspraken met elkaar te maken om de overlast zoveel mogelijk te minderen.
Hoe voorkomt u dat uw buren last van u hebben
- U geeft een feestje? Laat het uw buren weten, of beter nog: nodig ze uit. Is het feest afgelopen en vertrekken uw gasten? Neem binnen afscheid en vraag uw gasten niet te toeteren bij het wegrijden.
- Sla niet met deuren en laat uw kinderen niet de trappen op en af rennen.
- Heeft u benedenburen en ligt er laminaat op de vloer? Loop met slippers of pantoffels met goede dempende (zacht rubberen) zolen. Het lopen met schoenen of op alleen sokken kan erg doordreunen naar beneden.
- Zet het geluid van de televisie of radio op een redelijk niveau, zodat alleen de aanwezigen in de betreffende ruimte ervan genieten. Wilt u hardere muziek? Gebruik dan een hoofdtelefoon.
- Huishoudelijke machines zoals wasmachines kunnen best veel lawaai maken. Zet ze liever niet tegen de scheidingsmuur met de buren. Zorg dat ze waterpas staan, zodat ze minder trillen. Let u ook op de tijd waarop u uw wasjes draait. ’s Nachts is misschien wel goedkoper, maar het kan ook storend zijn voor uw buren.
- Probeer uw tuin of balkon netjes te houden. Gebruik deze niet als opslagplaats voor oude spullen of afval. Afval veroorzaakt al gauw stankoverlast of overlast van ongedierte.
- Ook huisdieren zoals honden, katten, duiven of kippen kunnen een bron van irritatie zijn. Heeft u huisdieren? Vraag uw buren of zij er last van hebben. Probeer als het nodig is afspraken te maken om de overlast te minderen.
U kunt uw buren niet zomaar verplichten hun gedrag aan te passen of hetzelfde te leven als u. Vaak is het wel mogelijk om goede afspraken te maken. Begrip van beide kanten is daarbij erg belangrijk. Wanneer u ook een beetje overlast kunt accepteren, is een oplossing meestal snel gevonden. Zorg voor een prettig contact met uw buren. Heeft u een keer last van uw buren, dan kunt u er makkelijker over praten als u goed contact heeft. Ook zult u merken dat u van buren die u kent meer kunt accepteren. Ook zullen uw buren beter rekening met u willen houden.
Buurtbemiddeling
Komt u er echt niet uit? Dan kan het Woonbedrijf Voorne aan Zee u en uw buren helpen door middel van buurtbemiddeling. Lees meer over buurtbemiddeling.
Als u alles heeft geprobeerd om samen met uw buren tot een oplossing te komen en dit lukt helaas niet, dan kunt u contact opnemen met het Woonbedrijf Voorne aan Zee. Vul hiervoor het formulier in. Wanneer het Woonbedrijf Voorne aan Zee het eens is met uw klacht, proberen wij eerst te bemiddelen tussen u en uw buren. Het is daarbij belangrijk dat u precies aangeeft van wie, wanneer en waarvan u overlast heeft ervaren. Wij nemen daarna ook contact op met uw buren. Dan kunnen we ook hun kant van het verhaal horen. Als dit niet werkt en wij komen er echt niet uit dan kan er een mediator worden ingeschakeld.
Vul het formulier in
De rechter
De rechter is het laatste redmiddel bij overlastsituaties. Alleen in extreme overlastsituaties stappen wij naar de rechter om een oplossing af te laten dwingen. Dit is vaak een proces dat lang duurt. Daarbij is het erg belangrijk dat de ernst en de duur van de overlast goed kan worden aangetoond. U kan door de rechter worden opgeroepen als getuige. Om de rechter van de ernst van de situatie te kunnen overtuigen, moet u precies aangeven op welke dagen en tijdstippen u welke overlast heeft ervaren. Zijn er ook andere buren die overlast ervaren? Dan is het verstandig dat zij ook zelf een overlastmelding doen en de ervaren overlast bijhouden. Het is ook mogelijk dat uzelf, zonder tussenkomst van het Woonbedrijf, juridische stappen tegen overlast veroorzakende buren onderneemt.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via het telefoonnummer 14 0181. U kunt ook mailen naar huurzakenwoonbedrijf@voorneaanzee.nl.